Hoe Infomedics inclusief design verankert in teams en processen

Hoe maak je digitale producten écht toegankelijk voor iedereen? Met de Wet Toegankelijke Producten en Diensten die op 28 juni 2025 in werking treedt (deze wet gaat om naleving van de WCAG 2.1-richtlijnen), besloot Infomedics zichzelf uit te dagen. Infomedics had al een solide basis, maar wilde zich verder ontwikkelen in het ontwerpen van producten die nog beter aansluiten bij een diverse gebruikersgroep.

Om die ambitie waar te maken, bracht Infomedics verschillende disciplines bij elkaar om gezamenlijk stappen te zetten. Dit team, bestaande uit Online Content Specialisten, UX Designers, Conversation Designers en Product Owners, ging aan de slag met vragen als:

  • Hoe maken we onze website toegankelijk voor mensen met verschillende taal- en educatieniveaus?
  • Wat zijn de tools en richtlijnen waarmee we toegankelijkheid concreet kunnen testen en verbeteren?
  • Hoe integreren we inclusiviteit in onze design thinking-processen?
  • Hoe voorkomen we dat verkeerde visuele of tekstuele uitingen mensen buitensluiten?

Het team wilde scherper en kritischer worden in het maken van inclusieve keuzes, en dit verankeren in hun werkwijze. Met een sterke focus op bewustwording, praktische tools en best practices, legden ze de lat voor zichzelf hoger: digitale oplossingen die toegankelijkheid niet alleen waarborgen, maar ook bijdragen aan een positieve gebruikerservaring voor iedereen.

Incompany aan de slag
Samen met Infomedics hebben we een incompany training Inclusive Design samengesteld. Geen standaard praatjes, maar een interactieve dag waarin theorie en praktijk elkaar versterken. Deelnemers doken in onderwerpen zoals:

  • Doelgroepdenken: hoe voorkom je dat je onbewust mensen uitsluit?
  • Inclusieve copywriting: zodat je communicatie helder én toegankelijk is.
  • Toegankelijkheid testen: met tools en technieken zoals screenreaders.

“Het was een ontzettend leuke en leerzame training. De grootste eye-opener? Je kunt niet alles perfect doen voor iedereen, maar je kunt je er wél zo bewust mogelijk van zijn en toegankelijkheid vanaf het begin meenemen in je proces.”
– Oliviér de Leeuw, Infomedics

Tijdens de training werkten deelnemers met eigen casussen, zodat de inzichten meteen toepasbaar waren. Daarnaast stond het versterken van soft skills centraal. Door empathie en samenwerking te stimuleren, leerden deelnemers zich beter in te leven in de eindgebruikers. Dit zorgde niet alleen voor scherpere, inclusieve oplossingen, maar ook voor een hechter team dat samen verantwoordelijkheid draagt voor toegankelijk ontwerpen. 

Toegankelijkheid en inclusie als doorlopend proces
De training was voor Infomedics de start van een breder toegankelijkheidstraject. Wat begon als bewustwording, groeide uit tot concrete acties binnen de organisatie.

Dit gebeurde na de training:

  • Er is een kernteam toegankelijkheid samengesteld met een Conversation Designer, Business Analyst, UX Designer en Product Owner.
  • Een toegankelijkheidsdashboard is ontwikkeld, waarin alle regels worden bijgehouden: welke zijn relevant, welke zijn in ontwikkeling, welke zijn geïmplementeerd? Dit zorgt voor structureel inzicht en voortgangsbewaking.
  • Interne samenwerking is verbeterd: toegankelijkheid wordt vaker besproken en teamleden spreken elkaar makkelijker aan op verbeterpunten, zoals het juist gebruiken van labels in UX-design.
  • Testen en evalueren zijn in ontwikkeling: gesprekken met de testafdeling over hoe toegankelijkheid het best kan worden getest, zowel technisch als met gebruikers.

Daarnaast heeft de training de interesse in het thema binnen Infomedics vergroot. Het team kijkt nu anders naar hun producten en denkt meer bewust na over hoe gebruikers, bijvoorbeeld met een visuele beperking, de digitale diensten ervaren.

“De kennis die we hebben opgedaan over digitale toegankelijkheid wordt nu toegepast op onze producten.”

____
Oliviér de Leeuw
,
Infomedics

geschreven door trainer

Sander Hidding

Strateeg & trainer

Is een kei in het starten van constructieve discussies om nieuwe inzichten te genereren. En om deze vervolgens samen te brengen tot een eenduidige visie. Als strateeg weet Sander verder alles van ontwerpprocessen en co-creatie.

Is jouw organisatie klaar voor de Wet Webtoegankelijkheid?

Met de deadline van 28 juni 2025 in zicht is dit hét moment om stappen te zetten. Wil je weten hoe jouw team niet alleen kan voldoen aan de wet, maar ook extra stappen kan zetten met inclusief design? Neem contact op voor meer informatie en ontdek hoe een training op maat jouw organisatie voorbereidt op een toegankelijke toekomst.

Contact
Contact
Contact
plan een intake
mail je vraag
Contact