Van verplichting naar visie: zo maak je toegankelijkheid onderdeel van je organisatie

Vanaf juni 2025 is digitale toegankelijkheid geen keuze meer, maar een verplichting. De nieuwe European Accessibility Act (EAA) stelt strenge eisen aan digitale producten en diensten. En dat is goed, want voor miljoenen mensen zijn websites en apps nu nog lastig of zelfs niet te gebruiken. Maar hoe zorg je dat je op tijd voldoet aan de wet? En dat toegankelijkheid een vast onderdeel wordt van je werkwijze? Wij helpen je met een toekomstbestendig toegankelijkheidsplan. In vier stappen laten we zien hoe we dat aanpakken.

Stap 1: Start bij begrip

Toegankelijkheid start bij begrip. Waarom is het belangrijk? Welke impact heeft ontoegankelijkheid op je gebruikers en je organisatie? We organiseren inspirerende sessies en workshops waarin we dit concreet maken. In deze sessies delen we praktijkvoorbeelden en ervaringen en laten we zien hoe een kleine aanpassing een groot verschil maakt. Zo maken we toegankelijkheid persoonlijk en tastbaar, zodat er enthousiasme ontstaat om écht iets te veranderen.

Stap 2: Stel een toegankelijkheidsteam samen

Toegankelijkheid is geen taak voor één afdeling, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We helpen organisaties een interdisciplinair team samen te stellen: de ‘Accessibility Champs’. Dit team bestaat vaak uit vertegenwoordigers van UX, development, marketing en productmanagement. Om dit team klaar te stomen, verzorgen we de volgende trainingen:

  • Inclusive Design Training: Toegankelijk ontwerpen vanaf het begin;
  • Inclusive Copywriting: Inclusieve en heldere communicatie voor alle doelgroepen;
  • Toegankelijkheid voor Product Owners: Strategische verankering van toegankelijkheid in productontwikkeling;
  • Toegankelijkheid 101: Bewustwording en basiskennis voor iedereen.

In de trainingen focussen we niet alleen op technische vaardigheden, maar juist ook op soft skills. Samenwerken, empathie en kritisch denken bijvoorbeeld. Zo ontstaat een sterk team dat toegankelijkheid vanuit verschillende perspectieven benadert.

Stap 3: Weet waar je staat - audit en prioritering

Om te kunnen verbeteren, moet je weten waar je staat. Daarom laten we een externe audit uitvoeren om de grootste knelpunten in kaart te brengen. Samen met het toegankelijkheidsteam stellen we vervolgens een roadmap op, waarin we de belangrijkste verbeterpunten prioriteren en vertalen naar duidelijke, haalbare stappen om direct mee aan de slag te gaan.

Stap 4: Voer uit en borg toegankelijkheid in je processen

Een plan is pas waardevol als je het uitvoert en blijft monitoren. Daarmee zorg je ervoor dat toegankelijkheid geen eenmalig project, maar een blijvend proces is. We begeleiden organisaties bij de implementatie door regelmatige check-ins om voortgang te monitoren en bij te sturen. Ook leggen we toegankelijkheidsprincipes vast, zodat ze centraal beschikbaar zijn voor iedereen in de organisatie.

Wil je meteen aan de slag met het toegankelijk maken van je website?

Advies, een plan of even sparren over wat we voor jouw organisatie kunnen doen? Mail naar academy@greenberry.nl. Wij helpen je graag!

No items found.

geschreven door trainer

Amy Goris

UX Designer & trainer

Deze UX Designer weet alles van je doelgroep betrekken, co-creatie, validatie en prototyping en kan je de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. Loop je tegen een ethisch dilemma aan tijdens het ontwepproces? Ook dan kan Amy je verder helpen met haar constructieve en frisse blik op de wereld!

Zelf aan de slag met toegankelijkheid?

Wil je weten hoe jouw organisatie een toegankelijkheidsplan ontwikkelt dat écht werkt? Neem contact op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om toegankelijkheid van verplichting naar visie te brengen.

Contact
Contact
Contact
plan een intake
mail je vraag
Contact