Digitaal toegankelijk

Veel digitale producten sluiten onbedoeld groepen uit. Bijvoorbeeld omdat de vormgeving niet geschikt is voor mensen met een beperking. Zonde! En vooral onnodig. Tijdens deze training leer je wat inclusive design inhoudt en hoe je het toepast.

Inclusive design
Empathiseren
Best practices
User experience
Richtlijnen
Toegankelijkheid
Digitaal

in het kort

In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn bijvoorbeeld slechtziend, blind, doof, of hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ook door vergrijzing zal het aantal gebruikers met een beperking verder toenemen. 

Daarom gaat vanaf 2025 de European Accessibility Act in. De toegankelijkheidseisen waar de overheid al aan moet voldoen, gaan dan ook gelden voor veel andere ondernemingen en (semi)publieke organisaties. Want de praktijk leert dat digitale producten niet vanzelf toegankelijk worden gemaakt. 

In deze training ga je aan de slag met inclusive design. En dat is meer dan alleen gebruiksvriendelijkheid van websites en platformen. Je leert hoe je het ontwikkelproces verbetert en rekening houdt met beperkingen. Niet alleen middels vormgeving, maar ook met beeldkeuze, taalgebruik en zelfs algoritmes. 

Inclusive design is niet nieuw - de methode is al jaren in ontwikkeling. In deze training maak je ‘m je snel eigen door het toepassen van best practices en je bewust te zijn van de richtlijnen. Op die manier bereik je een breed mogelijk publiek met jouw service, product, website of applicatie - en ben je voorbereid op de nieuwe wet.

Dit levert de training jou op

  • Je stapt in de schoenen van mensen met een beperking en ervaart zelf welke impact digitale toegankelijkheid kan hebben. 
  • Je ontdekt het belang van inclusive design en welke creatieve business cases je kunt toepassen.
  • Je leert hoe je een toegankelijkheidsplan kunt opstellen.
  • Je leert over de belangrijkste richtlijnen de WCGA (Web Content Accessibility Guidelines) en de European Accessibility Act. 
  • Je ontdekt welke best practices en tools je kunt toepassen en hoe je gedurende het hele ontwikkelingsproces rekening houdt met deze principes.

Onze visie 
op leren

Dit maakt onze trainingen uniek

01. focus op soft skills

Wij geloven in creativiteit, maakkracht en empathie. Dit zijn voor ons de skills van de toekomst. Ze lopen dan ook als rode draad door onze trainingen.

02. Leren door te doen

Bij ons geen saaie praatjes, geen droge lesstof. Bij ons ga je actief aan de slag met praktische opdrachten en frisse methodes.

03. Begeleiding in de praktijk

We werken met de learning to tasks-methode. Oftewel: we kijken hoe jouw organisatie van leren naar dóen gaat, en hoe we je daarbij blijven begeleiden en uitdagen.

Voor wie

Deze training is waardevol voor teams die een zo’n breed mogelijk publiek willen bereiken. Of als je geïnteresseerd bent om te ontdekken welke business case inclusive design kan bieden.

Deelnemers zijn bijvoorbeeld:

  • UX Designers
  • Communicatieprofessionals
  • Product owners 
  • Productteams
  • Propositiemanagers
  • Marketeers

“Mijn mindset is veranderd: ik ga nu anders over een oplossing nadenken”

____
Deelnemer Training
,
Design Thinking

praktisch

Tijd
1 werkdag, van 9:00 tot 17:00
Spreektaal
Nederlands
Aantal deelnemers
Maximaal 10
Lunch
Inbegrepen
Certificaat
Ja
Locatie
Op locatie of bij ons op de Utrechtse Maliebaan
Datum
Bepalen we samen
Prijsindicatie
Vanaf €3500

ONS stappenplan

Intake

1
Intake
leerplan

Voordat we aan de slag gaan willen we een goed beeld krijgen van de ambities, op basis hiervan stellen we de training samen.

2
Planning
leerplan

We maken een planning waarin we de een datum prikken, het huiswerk opstellen en een kostenplaatje maken.

Trainen

3
Huiswerk
activiteiten

Eerst ga je zelfstandig aan de slag met opdrachten die we tijdens de training zullen bespreken.

4
Training
activiteiten

Samen met collega’s ga je werken met nieuwe methodieken, processen en leer je deze nieuwe vaardigheden toe te passen in je werk!

5
Waarborging
praktijk

Na het volgen van de training ga je het in de praktijk waar maken middels de ‘learning to tasks-methode’.

Nazorg

6
Evaluatie
praktijk

Daarna maken we de balans op, hoe gaat het, en hoe kunnen we het leerplan verder ontwikkelen?

NIET GEVONDEN WAT JE ZOCHT? KIES VOOR MAATWERK

Heb je een uniek vraagstuk? Of een specifieke uitdaging? Wij denken graag met je mee. Tijdens een intake bespreken we jouw doelen. Zo komen we tot de perfecte training op maat. En nee, je zit nergens aan vast.

plan een intake
plan een intake
plan een intake

OOK INTERESSANT

Co-creëren met je doelgroep
Samenwerken
Co-creatie
De beste oplossingen bedenk je niet vóór je doelgroep, maar mét je doelgroep. In deze training leer je jouw doelgroep bij het ontwerpproces te betrekken. Van interviews en focusgroepen tot prototyping en validatie.
Plan de toekomst
Visie
Project denken
De toekomst laat zich altijd moeilijk voorspellen. Toch zijn er methoden die je helpen om te sturen op onzekerheid en verandering. Leer hoe je je dromen omzet in taken en grip behoudt op je project.
Creatief leidinggeven
Change management
Leiderschap
Bij innoveren komt niet alleen doorzettingsvermogen van pas, maar ook een flinke dosis creativiteit. Daarom leren wij je hoe je een creatieve visie én cultuur creëert.
Denken en doen als een ontwerper
Creativiteit
Empathiseren
Design thinking is een methode om complexe vraagstukken op te lossen. Maar het is meer dan een stappenplan dat je volgt, het is een mindset. In deze training leer je basisprincipes en hoe je design thinking toepast in je eigen werkomgeving.
Creatief denken
Ideation
Brainstorm
Even denken zonder rem of beren op de weg. Lekker, toch? Maar hoe wakker je dit aan, en hoe zet je het in? Tijdens deze training leer je creatieve technieken om tot de beste ideeën te komen.
Experimenteren kun je leren
Prototyping
Onderzoeken
Door te experimenteren verken je in korte tijd veel oplossingsmogelijkheden. En door deze uit te proberen, weet je of iets écht werkt. Hoe je dat experimenteren aanpakt? Dat leren wij je!
plan een intake
mail je vraag
interesse?